Catering og julefrokost i skøn forening

Julen er endelig ved at være over os, og her hos Madkonceptet er vi allerede kommet i julestemning. Og vi glæder os rigtig meget til at fejre denne helt særlige højtid. Vi har allerede været i gang i ugevis med at forberede os på alle de mange julefrokoster og julearrangementer, hvor vi skal servere veltillavet og lækker julemad for jer. Og vi véd, at I også glæder jer til de mange hyggelige og sjove stunder fyldt med al den dejlige mad, som julen byder på.

Mange af jer har måske allerede et par datoer reserveret i kalenderen til diverse julefrokoster. Og de fleste af os har jo også en helt klar forventning til hvordan sådan en julefrokost gerne skal forløbe, og hvilke retter vi forventer bliver serveret. Julefrokoster er i Danmark traditionelt noget man holder med venner, familie eller kollegaer. Og retterne på bordet indebærer gerne et udvalg af sild, lune retter som flæskesteg med rødkål og brunede kartofler, en lun leverpostej med bacon, og de fleste ser nok også gerne at den lidt tunge vintermad skylles ned med en øl eller to efterfulgt af en kold akvavit. Men selvom danskerne er svært glade for de traditionelle juleretter og julebuffeter, så er nye retter også små småt begyndt at snige sig ind på repertoiret, såsom gravad laks, forskellige oste og lækre franske deserter.

BAG OM JULEFROKOSTEN

Men hvor stammer traditionen med julefrokoster egentlig fra? Det har vi hos Madkonceptet sat os for at prøve at finde ud af. Det lader dog til at, der er lidt uenighed om hvor julefrokosten, som vi kender den, her i landet opstod, men ifølge vores kilder kan den nordiske julefrokost spores så langt tilbage som til vikingerne. Vikingerne holdt det der hed en Midvinterblot eller Julblot, som var en hedensk ofringstradition. Vores naboer i det høje nord, Sverige, Norge og Finland, holder også julefrokoster, hvor retterne minder meget om de danske julefrokostretter, dog med enkelte og faktisk ret markante forskelle. I Sverige og Finland kalder man julefrokost for “Julbord”, og foruden sild vil man typisk finde en “julskinka”, “Kottbullar”, “Janssons fristelse” (en ret bestående af kartofler, løg og ansjoser), gravid laks og prinskorv (små grillede pølser serveret med grov, stærk sennep). I Norge kalder man julefrokosten for “Julebord”, og her serveres typisk risengrød, flæskesteg, “pinnekjøtt” (lammekød), Medisterpølse, “Lutefisk” (som er en fermenteret fisk) og Juletosk. Retterne serveres med surkål og hindbærsovs. Så selvom de danske julefrokostretter på mange måder minder om vores naboers, så er der alligevel enkelte retter, der skiller sig ud. Især den norske ret fermenterede lutefisk, ville man nok have svært ved at nyde som vi gør med fiskefileten i Danmark.

Det menes også at den danske version af julefrokosten, stammer fra en tradition der opstod under besættelsen i 1940erne, hvor man mødtes til fællesspisninger i juletiden.

Vi må nok indrømme, at det vi forstår som den helt særlige danske julefrokost, højst sandsynligt udspringer fra en kombination af nordiske traditioner og den fællesspisning, der opstod under besættelsen. Men ligegyldig hvordan julefrokosten er opstået, så er det noget vi dansker sætter pris på og ser frem til.

Her hos Madkonceptet stå vi også klar til at imødekomme alle jeres julefrokostønsker. Med vores julefrokost catering, kan I nemlig selv sammensætte julebuffeten, som I ønsker. Vi giver jer dermed mulighed for at vælge mellem alle de traditionelle juleretter samt en række af de mere moderne retter, skulle I være til det. I kan læse mere om alle de lækre retter, som I kan bestille til jeres julefrokost, lige her.

Del dette indlæg

Bestil en prøvefrokost